Facaden af huset skal ikke kun være flot at se på, men dens praktiske formål skal ej glemmes. Vind og vejr skal holdes ude, og det udvendige træværk har derfor en temmelig hård tilværelse, skiftende mellem varme, kulde og fugt. Er det ydre træværk ikke vedligeholdt, vil overfladen blive porøs og nedbrudt, og derved vil der kunne trænge fugt ind i træværket, og skabe gode betingelser for mikroorganismer, der fører til svamp og råd. Derfor skal man vedligeholde det ydre træværk med træbeskyttelse. Hvor ofte træværket skal vedligeholdes afhænger af hvor udsat træet er, trætypen, og ikke mindst om den tidligere behandling af træet.
Før behandling med træbeskyttelse
Hvis man ønsker længst mulig holdbarhed, skal man gøre meget for at træværket er ordentligt afrenset og rengjort. Man starter med at fjerne alt løstsiddende træbeskyttelse eller maling. Der vaskes derefter med grundrens eller lignende. Hvis der eksempelvis ses mug eller skimmel i træværket, skal der benyttes særligt rengøringsmiddel til dette. Huller eller revner kan nu lappes med en fugemasse. Husk at træet skal være helt tørt inden behandlingen med træbeskyttelse. For at behandlingen skal holde længere kan det være en god ide at grunde med grundolie først.
Anbefaling: Flügger 90 Aqua grundolie
- Trænger ned i porrerne
- Effektiv mod mug
- Giver et bedre resultat
Typer af træbeskyttelse
Der findes tre forskellige typer træbeskyttelse: transparent, halvdækkende og heldækkende.
Den transparente træbeskyttelse giver den usynlig hinde over træværket, hvilket gør at man tydeligt kan se træværkets former og farver. Dog holder de fleste transparente træbeskyttelse kun i et år til 5 år, så man er nødsaget til at vedligeholde sit træværk regelmæssigt, alt efter hvor udsat det er.
Anbefaling: Flügger 2 in 1 Classic træbeskyttelse transparent
- Indeholder UV-filter der beskytter træværket
- Geleagtig konsistens gør den dryp fri
- Let at påføre
Den halvdækkende træbeskyttelse indeholder pigment, der gør at træets struktur og farve ikke er helt så fremtrædende, men kan anes igennem den valgte pigmentering. Holdbarheden for halvdækkende træbeskyttelse er mellem 4-10 år, igen alt efter hvor udsat træværket er.
Anbefaling: Flügger 95 Aqua træbeskyttelse
- Lader træet ånde
- Bevarer sin overflade længere tid
- Vælg mellem 3 nuancer
Den helt dækkende træbeskyttelse giver den bedste beskyttelse mod vejr og vind, med en holdbarhed helt op til 15 år, hvilket giver god tid til andre projekter. Dog kan man ikke se træværkets farve eller struktur idennem den helt dækkende træbeskyttelse.
Anbefaling: Flügger 99 aqua træbeskyttelse
- Nem at arbejde med
- Indeholder UV-filter der beskytter træværket
- Er god til det meste træværk
Hvis man ønsker at benytte en transparent træbeskyttelse, skal man huske at træværket så tidligere skal være behandlet med en transparent træbeskyttelse. Ellers skal træværket slibes ned for at kunne benytte den transparente træbeskyttelse. Der skal minimum 2 lag træbeskyttelse på for at få et resultat der holder, jo flere lag jo bedre vil behandlingen holde.
Vand eller terpentin baseret beskyttelse
Efter man har valgt om det skal være transparent, halvdækkende eller heldækkende, skal det besluttes om man vil benytte en vand eller en terpentinbaseret træbeskyttelse. Vandbaseret træbeskyttelse er god til langt de fleste formål. Ligeledes hvis man skal se fra et miljømæssigt synspunkt er de vandbaserede produkter lang bedre for miljøet og menneskerne der arbejder med det. Oftest holder de terpentinbaserede produkter dog en smule længere, og er bedre til meget udsat træværk.
Dog har man ikke altid valgmuligheden, da man normalt ikke kan benytte terpentinbaserede produkter hvis der tidligere er benyttet en vandbaseret træbeskyttelse. Dette kan testet ved at påføre en smule xylen, der er et opløsningsmiddel, på et lille område. Hvis malingen bliver blød og gummiagtig, er det en vandbaseret træbeskyttelse, og der bør derfor males med en vandbaseret træbeskyttelse ovenpå eller slibe træværket ned. Dette er dog ikke et problem hvis det er omvendt, da vandbaseret træbeskyttelse hæfter sig på terpentinbaseret træbeskyttelse.
Trætypen påvirker behandlingsmetoden.
Langt de fleste facader er lavet af nåletræer såsom fyr og gran, men mere eksotiske træsorter er blevet meget populært materiale de seneste år, såsom cedertræ og teak. Den her beskrevne metode er et godt basis at starte med, men man skal være opmærksom på hvis man er ejeren af et hus med en af de mere eksotiske træsorter, kan det være nødvendigt med en lidt anderledes behandling. Derfor hvis du er i tvivl sørg altid for at kontakte din lokale farvehandler.