Lak maling

Lak maling er oftest en gennemsigtig opløsning, der består af et harpiks eller pigment, samt et flygtigt opløsningsmiddel, såsom terpentin, sprit eller vand. Lak maling benyttes til at overfladebehandle træ, metal og endda beton. Ved korrekt vedligeholdelse og behandling, kan eksempelvis trægulve holdes flotte i årevis. Dette gøres lettest med lak maling, der giver en pæn overflade, beskytter mod slid samt gør rengøringen lettere.

Lak typer

Der skelnes i mellem 2 typer lak, akryl og alkydbaseret lak.

Akrylbaseret (vandbaseret) lak maling er den mest holdbar af disse, og danner en næsten usynlig hinde, samt lugter ikke. Rengøringen af pensler med mere er ligeledes lettere, da disse kan rengøres i vand. Akryl lak bliver betegnet som miljøvenlig lak. Denne type lak er bedst til lyse træsorter, såsom ask, birk, fyr og bøg. Ved denne type lak kan der forekomme fiberrejsning, hvor en slibning kan blive nødvendig før yderlig lakering. Ved behandling med denne type lak skal er påføres et tykt lag.

Alkydbaseret (terpentinbaseret) lak maling har en hurtig tørretid, men kræver udluftning under hele processen. Denne type lak er bedst til mørke træsorter, da denne giver en bedre dybdevirkning, men også da denne gulner med tiden, hvilket ses tydeligt på lyse træsorter. Det benyttede værktøj skal efterfølgende vaskes med terpentin, hvilket kan virke sundhedsskadeligt. Derfor skal man være forsigtig ved brug af denne type lak.

Ved behandling med lak, kan man få en blank skinnende overflade, eller en overflade hvor man ikke kan se den lak der er påført. Dette afgøres af den benyttede laks glans, hvilket beskrives med et tal fra 0-100, hvor 0 er en hel mat lak og 100 er en hel blank lak.

Behandling med lakmaling

Før behandlingen med lak maling, skal overfladen være fri for snavs og støv. Hvis rengøringen ikke er tilstrækkelig risikerer man at lakken skaller, bobler op, eller trækker sig sammen. Det videre forløb kommer an på hvilken type overflade der skal behandles:

  • Umalet træ slibes med et mellemfint sandpapir, og grundes med en lakmaling grunder. Til sidst påføres overfladen 1-2 gange lak.
  • Maletog tidligere lakeret træ slibes matte med et fint sandpapir, og grundes med en lakmalings grunder. Herefter lakeres overfladen 1-2 gange.
  • Metal flader skal være fri for rust. Overfladen grundes med en lakmalings grunder og lakeres herefter 1-2 gange.
  • Beton flader skal rengøres grundigt for løse dele og snavs, og kan herefter påføres lak 1-2 gange.
  • Ved behandling af trægulve påføres dette 2 lag lak hvis det er et rum, hvor der ikke benyttes ude sko, og 3 gange hvis der benyttes ude sko.

Påføringen af lakken sker således:

Lakken påføres ved hjælp af pensel eller rulle, langs træets årer, og i bræddernes længde. Man kan med fordel male et eller 2 bræt af gangen for at undgå overlapning og et ujævnt resultat til følge. Når lakken rulles ud skal man altid rulle tilbage i våd lak, det vil sige at der lakeres vådt i vådt.

Pris

Prisen for lak kan variere, og som det meste hænger pris og kvalitet sammen. Det kan være lokkende at købe den billigste lak på markedet, men da kan man opleve at lakken har et lavere indhold af pigment eller harpiks, samt et mindre indhold af bindemiddel. Et bindemiddel som akryl, der er opløst i vand, fortættes når vandet fordamper, og til sidst danner lakfilmen. Ved et for lavt indhold af bindemiddel kan en uensartet overflade forekomme, og man kan blive nødsaget til at starte forfra.

Med tanke på miljøet

Miljøstyrelsen har udarbejdet en række råd i forbindelse med arbejdet før, under og efter arbejdet med lak, med tanke på din sundhed og ikke mindst miljøet

  • Da tørringen og hærdningen sker hurtigst ved høje temperaturer anbefales det at arbejde med lak i de varme måneder, gerne sensommeren.
  • De mest miljø samt sundhedsvenlige lak er vandbaserede, vælg derfor altid vandbaserede produkter når det er muligt.
  • Ved brug af lak bør arbejdet foregå udenfor, da der ved privat indendørs arbejde kan forekomme 20 gange højere koncentration end arbejdstilsynet tillader på arbejdspladser. Hvis det ikke er muligt at arbejde udendørs, så sørg for ordentlig udluftning.
  • Hold børn væk fra arbejde med lak, da de er mere udsatte end voksne.
  • Efter endt arbejde brug mindst muligt skyllevand. Et glas med vand og brun sæbe til at sætte penslerne i blød er tilstrækkeligt.

Du kan læse flere gode råd her: http://www.mst.dk/Borger/Temaer/Hjemmet/Maling_og_lak/

Inspiration til lak maling

Til top af side

Copyright © 2023 · Sample Child Theme til Genesis Framework · WordPress · Log ind