Køkken maling

Køkkener udsættes for meget fugt og fedt, og det er derfor vigtigt at vælge maling af en god kvalitet til køkkenet. Man skal først og fremmest vælge en maling der kan tåle at blive vasket af, uden at komme til at se slidt ud. Endvidere er det en fordel, hvis fladerne i køkkenet er så glatte som muligt, da glatte flader lettere vaskes rene. I princippet skal man vælge så blank en maling som muligt, da blank maling lettere afviser snavs og bedre tåler afvaskning. Ulempen ved meget blanke overflader er, at de reflekterer lyset, så man ser enhver ujævnhed. Og det kræver derfor, at der males på en hel jævn og glat overflade.

Nyere malingstyper behøver ikke nødvendigvis at kommer til at se lakerede ud til vægge man kan nøjes med at vælge en maling med glans 20-25. Til køkkenets låger, døre og vindueskarme bør man vælge en robust træmaling med et højt glanstal, da træværket i køkkenet ligesom væggene bliver udsat for meget fugt og snavs.

Før du maler

Et køkken der trænger til maling skal rengøres grundigt med en svamp tilsat et grundrensemiddel som Fluren37, så alt fedt og snavs fjernes.

Gammel maling

Undersøg om den gamle maling sidder løst, ved at sætte et stykke tape fast på overfladen og rive det af igen. Sidder malingen fast, sliber du den glat/ udjævner du ujævnhederne med spartel og slibemiddel/ sandpapir og er herefter klar til at grunde.

Hvis malingen følger med af, er malingen før løs og skal fjernes.

Gammel maling kan afrenses med lakfjerner, varmepistol, en skraber eller en kombination af disse metoder.

Spartling

Før du maler køkkenet skal du spartle eventuelle huller og ujævnheder med en spartelmasse til vådrum, som du sliber glat.

Glasfilt

Hvis du ønsker en helt glat væg, kan du sætte glasfilt op. Fordelen er at væggen bliver helt glat og fin, hvilket letter rengøringen af køkkenet. Glasfilt findes også til vådrum, og bør sættes op med en fugtstabil vævklæber. Hvis der er revner i væggene, bør du under alle omstændigheder sætte glasfilt op.

Vægmaling

Malinger som Flüggers Flutex20S eller Dekso25 vil være velegnede til køkkenvægge, da de er slidstærke og tåler afvaskning, eller man kan vælge en vådrums maling. Har du haft mug eller lugtgener i køkkenet, skal du vælge en vådrumsmaling med mughæmmende virkning, som Flüggers Vådrumsmaling 30. 

Du kan læse mere om vægmaling her.

Træværk

Du får en meget fin og jævn finish på dit træværk i køkkenet, hvis du bruger en grunder til hårde flader som Flüggers Interior Fix Primer.

Træværket i køkkenet skal være så hårdt og blankt som muligt, men selvfølgelig skal man også tage hensyn til stilen i hjemmet. Vælger man maling med glans 90 får man en overflade der er smudsafvisende, lettest mulig at rengøre, og meget blank.

Ellers kan man vælge en halvblank maling ned til glans 50. Den vil ikke i samme grad reflektere lyset, men vil stadig være temmelig smudsafvisende.

Søren fra HusPlusHave har skrevet et godt indlæg om indretning af køkken.

Inspiration til køkken maling

Til top af side

Copyright © 2023 · Sample Child Theme til Genesis Framework · WordPress · Log ind